Jdi na obsah Jdi na menu

Těhotenství a celiakie

 Pokud trpíte celiakií, možná víte, že jeden z jejích projevů může být neplodnost, obzvláště pokud Vám byla diagnostikována až v dospělosti. Pokud držíte bezlepkovou dietu od dětství, nemáte se čeho obávat, Vaše tělo je v pořádku a neměla byste mít problém ani s otěhotněním ani s donošením dítěte.


Ženy, které mají celiakii a nedodržují dietu, buď proto, že se jim nechce, nebo proto, že o své celiakii ani neví, se vystavují riziku potratů v počátečním stádiu těhotenství. Toto je pro ženy, trpící celiakií typické, většinou má děťátko v bříšku opožděný vývoj a nakonec u něj úplně zmizí známky života.

Ženám, kterým byla celiakie diagnostikována v dospělosti (objevuje se zhruba mezi 20. – 30. rokem) se doporučuje, aby s otěhotněním počkali, až budou mít v pořádku trávící soustavu, především střeva, zhruba půl roku, ale je to individuální a může to být i několik let. Žádná žena se jistě nechce vystavit riziku potratu nebo poškozeného miminka, zdravá střeva znamenají dostatek živin pro děťátko. Mnoho žen přijde na svoji celiakii tím, že několikrát samovolně potratily, v tomto případě je nutné okamžitě nasadit bezlepkovou dietu a důsledně ji dodržovat. To platí pro všechny mladé ženy s diagnózou celiakie, které plánují otěhotnění. V tomto ohledu to mají snazší celiaci, kteří trpí nějakými příznaky, třeba jako já. Zhruba po půl roce diety zmizely bolesti břicha a odezněly neskutečné menstruační bolesti.

V tomto období se musíme více než kdy jindy zaměřit na celkové pročištění organismu, především střev, které jsou poškozeny lepkovým jedem. K rychlejšímu ozdravení jak střev, tak i celého organismu může napomoci i zdravý životní styl a zdravé, pravidelné stravování.

Je možné, že s diagnózou celiakie Vám bude trvat delší dobu, než otěhotníte, i když už několik měsíců či let poctivě dodržujete dietu. Je důležité to nevzdat
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář