Jdi na obsah Jdi na menu

Moje zkušenosti s tibetskou houbou

13. 5. 2013


O Tibetské houbě a jejích příznivých účincích toho bylo napsáno již mnoho, já bych proto ráda jen sdílela své zkušenosti s ní. Koupila jsem ji na aukru od jedné dobré duše za 50 Kč i s dopravou. Z balení jsem byla troche zklamaná, jelikož mi přišla v potravinářské folii a v novinách v obyčejné obálce bez zpáteční adresy. Říkala jsem si jestli vůbec bude fungovat, ale vypadá to, že ano.

Mléko už jsem pro ní měla přichystané od předchozího dne a proto jsem houbičky opláchla a rovnou na ně nalila 250 ml mléka – bio plnotučného. Podle různých návodů by měl kefir vzniknout po 12 hodinách nebo po 24 hodinách a tak jsem jejich aktivitu pečlivě sledovala. Ale po 12 hodinách se nic nedělo, po 24 hodinách taky ne, po 36 se mi zdálo že mléko troche zhoustlo, ale nevím jestli to nebylo jen zdání. Každopádně když jsem se další den ráno probudila, což by odpovídalo zhruba 48 hodinám od zalití mlékem jsem byla překvapená – úžasný hustý kefir a od něj oddělená syrovátka se na mě smály v lahvi. Bohužel mne nemile překvapilo, že tyto dvě substance nešly dobře rozmíchat dohromady, vždy v kefíru zbývají cucky.

Houbičky jsem neoplachovala a opět zalila mlékem, tentokrát se kefir udělal mnohem rychleji. Pak jsem ale houbičky opláchla a opět zalila mlékem a kefír byl pomalejší – takže první poučení zní – houbičky neoplachovat.

Čím déle houbičky používám (asi 14 dní) tím rychlejší je tvorba kefíru - takže druhé poučení zní, čím vice houbiček, tím je kefir drive. Nesmí se to vzdávat na začátku, kdy to trvá celou věčnost, protože houbičky se krásně rychle rozrůstají.

Jednou jsem houbičky v mléce strčila do trouby, ve které jsem předtím pekla a nechala je tam zavřené celou noc a jaké bylo moje překvapení, když po ránu, sotva po 10 hodinách od zalití jsem měla hustý kefír – poučení číslo tři, teplo houbičkám dělá vyloženě dobře.

 

Zatím nevím, zda jsou v pořádku ty cucky, co se mi neustále tvoří v mléce a nejdou rozmíchat a druhá věc, která mi vrtá hlavou je chuť. Čekala jsem, že to bude mít chuť i podobu jako standardní kefir, ale nemá. Chuť je – jak bych to nazvala – no zkrátka chutná to asi jako standardní kefir zředěný perlivou vodou J. Tak mi to nějak přijde a hlavně si musím pořídit plastové sítko abych mohla cedit syrovátku, tak mi moc nechutná, ač vím že je hrozně zdravá.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Tibetska houba

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář