Jdi na obsah Jdi na menu

Proč je ekzém v létě lepší? A co solárium?

Asi každý ekzematik ví, že v zimě je ekzém horší a v létě zase lepší. U mě je to jako nebe a dudy. V zimě se mi postupně rozlézá na rukách, na krku, břiše, přidávají se šíleně suché nohy a trochu suché celé tělo. Když jsem byla jednou v prosinci u moře, tak na 100% zmizel, ale po 14 dnech, co jsem se vrátíla, byl zpět.

Přemýšlela jsem nad tím, proč to asi tak je, že se to vlivem slunce a v létě zlepší, a to o tolik.

Napadly mě tyto věci:
- vitamín D, který je ze slunce - v zimě ho máme logicky nedostatek (řešila jsem soláriem, viz níže)
- vitamíny a minerály - v létě jich jíme mnohem více v čerstvém ovoci a zelenině
- psychika - v zimě většinou výbornou náladou nehýříme (tedy aspoň ne já)
- oblečení - v zimě na sobě máme několik vrstev a pak když vysvitne sluníčko se spotíme (toto jsem řešila tak, že jsem i v zimě nosila krátký rukáv a na to rovnou teplou bundu, bylo mi v práci sice zima a všichni mě měli za blázna, ale zabila jsem dvě mouchy jednou ranou - ekzém se trochu uklidnil a k tomu jse se otužovala, v této zimě jsem neměla ani chřipku)
- u moře - jód ve vzduchu
 

 

Již druhou zimu po sobě chodím do solária, vím, že ty trubice nebo co můžou být nebezpečné. Ale zase si říkám radši nějaké riziko trubic než 100% riziko kortikoidů, které jsem vloni mazala (do ted toho lituju, když si vzpomenu jak jsem z toho měla spálené ruce). A solárium pomáhá, celou zimu jsem ho držela na uzdě, téměř jsem ho neměla, ale možná to bylo taky tím, že od minulého jara nejím lepek. Každopádně teď k jaru, nějak v únoru jsem tam přestala chodit, nějak mi vypršela permanentka a rapidně se to zhoršuje a přitom už je jaro. Po soláriu se mi začaly tvořit po těle bílé fleky, ale to je dobré znameni, že ekzém je pryč, po dalších pár solárkováních se to spravilo, doopálilo se to celistvě. Mimochodem, předtím jsem byla striktní odpůrce solárií, protože jsem to považovala za nezdravé a zbytečné utrácení peněz, stejně jsou v zimě všichni bílí, tak proč bych já měla být opálená. Ale kdo nemá ekzém, nepochopí. Co je menší zlo, rozškrábat si ekzém, kterým se můžou do těla zanést infekce nebo solárium, to ať si každý posoudí sám.

Co se dá taky dělat proti ekzému v zimě - brát rybí tuk nebo si kupovat vitamín D v kapslích, fakt to pomáhá, i když opět ne na 100%, jako zatím nic :-(
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Terka - ekzém

18. 11. 2013 10:40

A můžu se zeptat jak často do solária chodíš? Mám právě taky ekzém a přemýšlím že bych začla taky chodit:)

IDA - Re: ekzém

19. 11. 2013 15:10

Ahoj Terko,

já chodím do solárka 1x - 2x týdně a spolu s jednou dlouhou dovolenou u moře v zimě se mi ekzém smrskl jen na jedno malé místečko na krku. Nevím sice, na jakém principu solárko ekzém zlepšuje, ale je pravda, že trochu jo. Ale zakladem stále zůstává, že stav pokožky odpovídá stavu tlustého střeva...

IDA